Mantelzorg voor dementie. Herkent u deze signalen?

U als mantelzorger zorgt voor een groot deel voor uw naaste. Dat is vaak een zware taak. Het geven van ondersteuning aan uw partner, familielid of vriend vraagt veel energie en aandacht, met een grote kans op overbelasting. Onze casemanager ondersteunt u bij het omgaan met veranderend gedrag van uw naaste, signaleert overbelasting of vereenzaming en ondersteunt u in het proces van dementie.
Uit onderzoek blijkt dat 54% van de mantelzorger tamelijk tot overbelast is. Als mantelzorger bent u gewent om mee te buigen maar bepaal hierin voor uw zelf grenzen. Tot wanneer is het nog haalbaar als mantelzorger om te voorkomen dat u niet meer beschikbaar bent. Wanneer u als mantelzorger zo lang mogelijk betrokken en beschikbaar blijft zal uw naaste zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen.

Herkent u de signalen?

  • Mantelzorger: “Ik ben bang, mijn moeder gaat in de nacht naar buiten op zoek naar anderen”.
  • Partner: “ik weet niet hoe lang ik dit nog volhoud, ik voel me zo alleen.”
  • Thuiszorg Medewerker: “ik ben na mijn route nog maar even terug gegaan naar mevrouw voor de maaltijd, ik maak me zorgen over haar voedingstoestand”.
  • Dochter: “ik durf haar niet alleen te laten, hierdoor heb ik geen tijd meer voor mezelf”.

Schroom niet om hier wat ‘hulp’ bij te vragen. Om uw naaste centraal te stellen is het van belang dat zowel mantelzorger(s) als professioneels nauw samenwerken. Door deze samenwerking wordt er meer kwaliteit van leven ervaren en zal de zelfredzaamheid toe nemen bij uw naaste.
Vraag naar onze casemanager dementie voor de regio Helmond op telefoonnummer 0492 – 47 60 01.

Lees verder: